Alldans.se

 
Förstora eller Förminska med Ctrl + resp. Ctrl -                           
Senaste ändringen: * 10 oktober skrevs Gillesdansdag i Rävlanda     
r
     Dansblogg

Pär-Anders Sköld.

bild

  P-A:s mamma och pappa tyckte mycket om att dansa och när han bara var 7 år gammal tog de med honom till Borås Hembygdsgille. Där fanns en barngrupp som höll på med ringlekar och de dansade också lite gammaldans. Svårast att lära sig var hambo men när han som 11-åring besökte Järvsö och Hälsingehambo med familjen så satte han även den grunddansen...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


JONNY KIRASIC

bild

Den 30/12 2019 lämnade Jonny oss. Bilden på dödsannonsen visar ett dansande par och den bilden säger mycket om Jonny, för honom har dansen betytt otroligt mycket i hela hans liv. Dansmusiken var också viktig, han tyckte extra mycket om valsen Bergrosa och Födelsedagsvals till Mona...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Alf och Birgitta från Grums.

bild

  Alf började en kurs i gammaldans 1979, det var en granne som tog med honom. Grannen ..... Läs mer
"Läs 5 st kommentarer eller skriv en själv"


Gullevi och Bo Zederin har gjort många danser.

bild

  Gullevi och Bo började dansa gammaldans 1978, det var några vänner som anmälde dem till en kurs, Bo var inte särskilt intresserad men gick med och det är han jätteglad över i dag. Efter ett tag gjorde de uppehåll och började bugga istället. Efter påtryckningar från kompisar började de flera år senare med gammaldans igen, kanske 1998. Sedan dess har det bara varit det gamla som gällt...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Doris och Leif Nilsson, dansledare i Friska Viljors GDF.

bild

  Doris och Leif har dansat modernt och bugg i många år men år 2000 ville de prova något nytt och de valde gammaldans, något som de förmodligen inte har ångrat. De gick några år på gammaldanskurser som hölls på Zenitsgården. Den första tiden var svår, Leif hade två vänsterfötter och Doris två högerfötter? Leif ville sluta för valsfötter hade han inga alls, men Doris var enveten, hon fick honom att fortsätta. De träffade Elsa som hjälpte till på gammaldanskurserna och hon tog med dem till Friska Viljors GDF där hon var dansledare. Efter att ha dansat där ett tag ombads de att följa med till en dansledarträff för att visa schottisvarianten Nollaren, Leif blev så förvånad att han höll på att sätta kaffet i vrångstrupen. Det gick bra både med dansen och kaffet...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Lena och Lennart Jönsson, dansledare i Kärna.

bild

  Både Lena och Lennart hade föräldrar som dansade och påverkade dem att börja, det verkade ju kul med dans och så hade de vänner som började dansa. De gick gammaldanskurser för drygt 45 år sedan, Lena i Uddevalla och Lennart i Kärna Bygdegård...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Dansa dig lycklig!

bild

Har du läst på mjölkpaketet där det står
"Gillar du att dansa? Grattis i så fall...... Läs mer

"Skriv en kommentar"
Alf och Birgitta från Grums.


Skrevs den 4 december 2019 av

  Alf började en kurs i gammaldans 1979, det var en granne som tog med honom. Grannen slutade efter åtta gånger men Alf fortsatte och han tyckte att det var jätteroligt. Efter kursen stannade han kvar, det fattades kavaljerer. 1995 slutade dansläraren och då startade Alf och Gullvi Höglund en ny grupp, Grums Variationsdansare. Nu leder Alf och Birgitta gruppen. Birgitta har tidigare bott i Karlstad och dansade folkdans där, hon övergick till gammaldans och sedan 1997 är de ett par och bor tillsammans i Grums.
  Alf och Birgitta hörde en rolig låt "Nej så tjukk du har blitt", de hittade på några steg som passade till låten och vips var den första dansen gjord, snoavarianten AlfAdansen (2003). Dansen går bara att dansa till den låten och brukar dansas varje år i Oskarshamn. Vill man presentera en ny dans är Oskarshamn ett särskilt bra ställe eftersom man får skicka in musiken i förväg så att en skiva med dansmusik kan göras i ordning.
  Om man läser Alf och Birgittas dansbeskrivningar ser man att deras danser är gjorda till speciella låtar, även om det ibland går att dansa till annan musik, de har valt låtar som de tycker är roliga och taktfasta. De provar ut steg som passar, först hemma och sedan i sin grupp. Det är svårt att hitta på nya steg, säger de. De hjälps åt när de gör en ny dans, stegen ska kännas bra både för damen och kavaljeren. Det är också viktigt att dansbeskrivningen är tydlig och lätt att förstå. I dansen Schottis till Moa (2007) finns steget fram, fram, back, back, back, fram. Stegen återkommer i Pär-Anders Skölds Amandaswing. Pär-Anders erkänner att han stulit stegen från Schottis till Moa men Alf har i sin tur stulit stegen från en tidigare dans, han har inte hittat på dem själv, erkänner han med ett gott skratt. Polkasteg med korsfattning som finns i Bonnen (2015) har de kommit på själva likaså stegen i tredje turen (sidan, bakom...) i I washed my hands (2016).
  De har gjort ett 20-tal danser, de är mest stolta över Carl-Johans schottis (2013) som till och med finns med på Gammaldansarnas Riksförbunds danslista. Andra danser som blivit kända och omtyckta är Vargmåne (2005) och Josefin (2008). Flera av danserna börjar med Alf såsom i AlfApolka (2007), AlfAhambo (2015) och den senaste AlfAschottis (2017).
 - Gammaldansen betyder mycket, man träffar glada dansare och får bra motion av dansen. Jag gillar de flesta danser som polka, snoa, hambo m.m., berättar Alf. Alf och Birgitta håller ofta i gillesdansdagar och då gäller det att varva lätta och lite svårare danser, blir det för svårt kanske en del dansglädje går förlorad. Alf har rykte om sig att vara mycket bra på att rappa danser, man behöver inte kunna så bra det går att hänga med ändå. Det kan avslöjas att Alf inte kan alla sina danser utan han behöver också fräscha upp minnet ibland. Skönt att höra!
  Grums Variationsdansare är en grupp ansluten till ABF, de lämnar in en närvarolista och får bidrag till lokalhyran, de dansar till inspelad musik. Namnet betyder att de dansar olika varianter till nästan all musik.
 - Gammaldansens framtid ser inte så ljus ut. Det blir färre dansare i grupperna, har jag hört. Det bekymrar mig, säger Alf som alltid annars ser så glad ut.
  Alf och Birgitta ser så fina ut i sina lila tröjor, särskilt när de ensamma på dansgolvet visar upp sina danser.
April 2018
Gun-Britt

** Kommentar av den 14 augusti 2019 16:18

** Kommentar av Roland Svensson den 15 oktober 2019 17:40
Jag vill i alla fall inte ha alla de varianter de hittar på i Grums variationsdansare. Det kommer så många och vi dansar för det är roligt och inte att man ska lära nytt hela tiden. Det tar död på gammaldansen. Det blir några få kvar som blir färre och färre. Ta som ex. Lilla vackra Anna i år och Alfasnoa förra året, som vi nu ska traggla oss igenom för man tror de är populära
** Kommentar av Lars-Åke Larsson den 14 november 2019 11:00
Roland Svensson tycks göra sig till tolk för alla gillesdansare i landet. Verkligheten ser dock annorlunda ut även om vi alla har våra favoritdanser. Jag vill hävda att Grums variationsdansare under åren har presenterat en rad nya gillesdanser, som är mycket uppskattade och fått spridning ute i landet. De två nämnda danserna AlfAsnoa och lilla vackra Anna är definitivt danser som blivit mycket omtyckta och är värda att lägga ner tid på för att lära sig.
** Kommentar av Lars-Åke Larsson den 14 november 2019 11:01
Roland Svensson tycks göra sig till tolk för alla gillesdansare i landet. Verkligheten ser dock annorlunda ut även om vi alla har våra favoritdanser. Jag vill hävda att Grums variationsdansare under åren har presenterat en rad nya gillesdanser, som är mycket uppskattade och fått spridning ute i landet. De två nämnda danserna AlfAsnoa och lilla vackra Anna är definitivt danser som blivit mycket omtyckta och är värda att lägga ner tid på för att lära sig.
** Kommentar av Roland Svensson den 4 december 2019 11:21
Det finns en liten grupp dansare som bara vill ha nya danser. Med alla dessa nya danser stänger man ute dem som mer dansar för nöjes skull och inte kanske 4 gånger i veckan utan har ett annat liv också. Kommer man till olika dansställen har de många olika danser som inte är på de andra. Antalet dansare har minskat katastrofalt i Göteborg i alla fall. De som går på kurser dansar oftast ingen annanstans. Medelåldern ökar samtidigt oroväckande. Det räcker verkligen med nya danser. På Aclaporten har antalet danser ökat med över 200 på några år, och nu finns 1710 varianter. Räcker inte det.

Tillbaka

Skriv en kommentar: (Lösenordet är tillfälligt vals)

Namn: Lösenord:


  


Copyright Anders Öfverström      
 Dansforum

Vill ni vara med på kalendern?
Vill er förening vara med på Danskalendern, kan ni skicka e-post (se nedan)..... Läs mer
Läs 2 st kommentarer eller skriv en själv


Poddkast om gammaldans
bild


P-a har varit med i en podd och pratar om gammaldans...... Läs mer
Skriv en kommentar Danskalendern 

Kalender 21 dagar

Söndag 26 mars
  Inlands Folkdansare
    17.30-20.30
    Lasse Tång.
    Terminsavslutning, alla bjuds på kaffe/fika
    Video:   
Söndag 26 mars
  Rävlanda DG
    17:30-21:00
    Musikanläggning
    Första timmen uppställningsdans
    Video:   
Söndag 26 mars
  Tranemo DF Limmared
    17-21
    Trippix
    Gammaldanskurs med Danssköldarna P-A & Marie
    Video:   
Tisdag 28 mars
  Hallands DF
    19,30-23,00
    Trippix
    Kurs kl.19.30-20.30, Instruktör: Jessica A. Lagagården Laholm
    Video:   
Tisdag 28 mars
  Hindås
    18:00-21:30
    Hazzes med Maria.
Tisdag 28 mars
  Älvängen
    18.30 - 21.00
    Musikanläggning
    Dansledare Helen o Arvi
    Video:   
Tisdag 28 mars
  Borås GDF
    19.00 - 23.00
    Rent Drag
    Nonstop dans till två orkestrar - Rent Drag och Fernandoz
    Video:   
Onsdag 29 mars
  Sätila
    19.00 - 22.30
    EMG
    Åskbollen
    Video:   
Onsdag 29 mars
  Varbergsbygdens GDF
    19.30-23.00
    Connys.
    Gammaldanskurs 19.30-20.30 med Jessica Andersson JA dans Paus 20.30-21 Fika finns till försäljning Fridans 21-23 Välkommen till Tofta Bygdegård
    Video:   
Onsdag 29 mars
  Anten
    19.00 - 21.30
    Göran.
Torsdag 30 mars
  Friska Viljors GDF
    19.00-21.30
    Anders B.
Torsdag 30 mars
  O-bygden
    1900-2200
    Musikanläggning. Bagargårdens spelmanslag efter pa
    POLSKEDANS.Obygdens Polskevänner-Fräntorpsg 10,Gbg
    Video:   
Fredag 31 mars
  Ätransalen
    Start 19
    Eva o Ingvar
    Dansfest, kommer separat inlägg på www.gammaldanssidan.com
    Video:   
Söndag 2 april
  Tranemo DF Limmared
    17-21
    Dur-X
    Gammaldanskurs med Danssköldarna P-A & Marie
    Video:   
Söndag 2 april
  Rävlanda DG
    18:30-21:00
    Musikanläggning
Söndag 2 april
  Kode Hemvärnsgård
    17.30 - 20.00
    Kode Spelmän
    Bjäreboschottis.
Veckans danss; Bjäreboschottis

    Video:   
Tisdag 4 april
  Borås GDF
    19.00 - 22.30
    Trippix
Tisdag 4 april
  Hallands DF
    19,30-23,00
    Diggarna
    Kurs kl.19.30-20.30, Instruktör: Jessica A. Lagagården Laholm
    Video:   
Tisdag 4 april
  Älvängen
    18.30 - 21.00
    Musikanläggning
    Dansledare Helen o Arvi OBS! Avslutning av terminen! Föranmälan!!
    Video:   
Tisdag 4 april
  Får ja Lov
    18 30 -2115
    Conny
    I Tuve Kulturpunkt vid Tuve torg. Alla välkomna! Våravslutning med vårtema. Vi varvar en fox, en bugg och en gillesdans. Fika ingår. 100kr. Frågor Lennart 0704670829!
    Video:   
Tisdag 4 april
  Ny artikel
    
    
Onsdag 5 april
  Varbergsbygdens GDF
    19.30-23.00
    Trippix
    Gammaldanskurs 19.30-20.30 med Jessica Andersson JA dans Paus 20.30-21 Fika finns till försäljning Fridans 21-23 Välkommen till Tofta Bygdegård
    Video:   
Onsdag 5 april
  Anten
    19.00 - 21.30
    Conny
Onsdag 5 april
  Sätila
    19.00 - 22.30
    Charlies
    AVSLUTNING MED REPETITION
    Video:   
Onsdag 5 april
  Ödsmåls bygdegård
    18.30-21.30
    Musikanläggning
Torsdag 6 april
  O-bygden
    1900-2200
    Musikanläggning. .
    POLSKEDANS-KURS, Obygdens Polskevänner - Fräntorpsg 10, Gbg
    Video:   
Torsdag 6 april
  Friska Viljors GDF
    19.00-22.00
    Bengt
Måndag 10 april
  Sätila
    18.00 - 21.30
    Diggarna
    ANNANDAGSDANSEN START KL 18.00
    Video:   
Måndag 10 april
  Ny artikel
    
    
Måndag 10 april
  Tranemo DF Limmared
    17-21
    Eva o Ingvar
    Gammaldanskurs med Danssköldarna P-A & Marie (OBS MÅNDAG)
    Video:   
Måndag 10 april
  Kode Hemvärnsgård
    
    Kode Spelmän
    Terminsavslutning, anmälan då vi bjuder på fika
    Video:   
Tisdag 11 april
  Hindås
    18:00-21:30
    Kenneth & Classe.
Tisdag 11 april
  Hallands DF
    19,30-23,00
    Rent Drag
    Kurs kl.19.30-20.30, Instruktör: Jessica A. Lagagården Laholm
    Video:   
Tisdag 11 april
  Borås GDF
    19.00 - 22.30
    Eva o Ingvar
Onsdag 12 april
  Varbergsbygdens GDF
    19.30-23.00
    Dur-X
    Gammaldanskurs 19.30-20.30 med Jessica Andersson JA dans Paus 20.30-21 Fika finns till försäljning Fridans 21-23 Välkommen till Tofta Bygdegård
    Video:   
Onsdag 12 april
  Anten
    19.00 - 21.30
    Eva o Ingvar
Torsdag 13 april
  O-bygden
    1900-2200
    Musikanläggning. Triol spelar efter paus.
    POLSKEDANS.Obygdens Polskevänner-Fräntorpsg 10,Gbg
    Video:   
Torsdag 13 april
  Friska Viljors GDF
    19.00-21.30
    Bengt
Fredag 14 april
  Ätransalen
    19.30-23.00
    Charlies
    Gammaldanskurs med Danssköldarna P-A & Marie. Socialdans 21-23
    Video: