Lena och Lennart Jönsson, dansledare i Kärna.
Skrevs den 22 oktober 2015 av Gun-Britt Oscarsson
Både Lena och Lennart hade föräldrar som dansade och påverkade dem att börja, det verkade ju kul med dans och så hade de vänner som började dansa. De gick gammaldanskurser för drygt 45 år sedan, Lena i Uddevalla och Lennart i Kärna Bygdegård.
- Min pappa var en mästare på att dansa hambo, enligt grannkäringarna i byn, berättar Lennart, men själv hade han svårt med hambo tills han fick hjälp av en dansledare "att komma runt". Även Lena tyckte det var svårt med hambo, men det var hennes mamma som lärde henne hemma i köket.
När de efter några år blev ett par dansade de både gammalt och foxtrot i många olika bygdegårdar och folkparker. Det fanns många ställen i närområdet att välja på då.
De hade , som så många andra, ett långt uppehåll med dansandet när barnen tog deras tid. Men i början på 90-talet var de igång igen och då åkte de till flera olika ställen. År 2006 började de dansa lite gilles- och motionsdans med Inlands Folkdansare i Kärna. Våren 2008 kom Mona och Bertil Norinder till Inlandsgården som dansledare. De skulle fortsätta på hösten, men ödet ville annorlunda, Bertil dog hastigt två veckor innan första danstillfället.
- Vi kände oss "tvingade" att börja leda motionsdansen på söndagar och det berodde på att vi var med i motionsdanskommittén när detta hände. Några år senare blev vi även ledare för folkdansen på måndagar, men vi dansar mest gillesdanser även där, berättar Lennart. Upplägget är lika på de båda danstillfällena, dubbeldanser och flytta fram ett steg mellan varje dans. Det är dans varannan söndag och numera spelar Evert Knapelid varje gång tillsammans med en eller ett par spelemän. Vi dansar varje måndag och då är det mer grundläggande stegträning och fler bytesdanser än på söndagarna.
- Att vara dansledare är roligt och alltid lika spännande, man funderar på hur kvällen kommer att bli. Är det för lite herrar kan det bli problem, men då har vi några damer som dansar "kavaljer". Som dansledare är det viktigt att visa och beskriva danser på ett lättfattligt sätt. Vi tittar på dansvideor och läser dansbeskrivningar, mest för att jag vill säga "rätt" ord när jag rappar, det är också viktigt att kunna rappa i rätt tid. Det är spännande att lära ut och roligt att sedan se andras framgång, tycker Lennart.
De tycker ganska lika när det gäller val av danser till dansprogrammen. Lennart är lite försiktigare när det gäller svårighetsgraden på danserna. De har ganska lätt för att lära och komma ihåg nya danser eftersom de har tränat minnet sdan de började. De går alltid igenom dansprogrammet och tränar på de svårare danserna innan de åker iväg.
På frågan om favoritdans säger de samstämmigt Akrobaten, en schottisvariant, som går bra att dansa även till bugglåtar. Roligt är också olika varianter av vals och hambo.
- Om gammaldansens framtid är det svårt att sia. Vi kanske behöver Let`s dance med gammaldans i TV eller ett nytt program i Bosse Larssons stil? Glädjande är att antalet dansare här hos oss har ökat den här terminen, både på motionsdansen på söndagar och på måndagsdansen, säger Lennart.
- Gammaldansen betyder mycket för oss, vi har träffat så många trevliga människor under åren. Dansen är också friskvård. För oss är särskilt motionen betydelsefull, säger Lena och Lennart.
Dec 2014
Gun-Britt