Alldans.se

 
Förstora eller Förminska med Ctrl + resp. Ctrl -                           
Senaste ändringen:
r
     Dansblogg

Pär-Anders Sköld.

bild

  P-A:s mamma och pappa tyckte mycket om att dansa och när han bara var 7 år gammal tog de med honom till Borås Hembygdsgille. Där fanns en barngrupp som höll på med ringlekar och de dansade också lite gammaldans. Svårast att lära sig var hambo men när han som 11-åring besökte Järvsö och Hälsingehambo med familjen så satte han även den grunddansen...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


JONNY KIRASIC

bild

Den 30/12 2019 lämnade Jonny oss. Bilden på dödsannonsen visar ett dansande par och den bilden säger mycket om Jonny, för honom har dansen betytt otroligt mycket i hela hans liv. Dansmusiken var också viktig, han tyckte extra mycket om valsen Bergrosa och Födelsedagsvals till Mona...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Alf och Birgitta från Grums.

bild

  Alf började en kurs i gammaldans 1979, det var en granne som tog med honom. Grannen ..... Läs mer
"Läs 5 st kommentarer eller skriv en själv"


Gullevi och Bo Zederin har gjort många danser.

bild

  Gullevi och Bo började dansa gammaldans 1978, det var några vänner som anmälde dem till en kurs, Bo var inte särskilt intresserad men gick med och det är han jätteglad över i dag. Efter ett tag gjorde de uppehåll och började bugga istället. Efter påtryckningar från kompisar började de flera år senare med gammaldans igen, kanske 1998. Sedan dess har det bara varit det gamla som gällt...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Doris och Leif Nilsson, dansledare i Friska Viljors GDF.

bild

  Doris och Leif har dansat modernt och bugg i många år men år 2000 ville de prova något nytt och de valde gammaldans, något som de förmodligen inte har ångrat. De gick några år på gammaldanskurser som hölls på Zenitsgården. Den första tiden var svår, Leif hade två vänsterfötter och Doris två högerfötter? Leif ville sluta för valsfötter hade han inga alls, men Doris var enveten, hon fick honom att fortsätta. De träffade Elsa som hjälpte till på gammaldanskurserna och hon tog med dem till Friska Viljors GDF där hon var dansledare. Efter att ha dansat där ett tag ombads de att följa med till en dansledarträff för att visa schottisvarianten Nollaren, Leif blev så förvånad att han höll på att sätta kaffet i vrångstrupen. Det gick bra både med dansen och kaffet...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Lena och Lennart Jönsson, dansledare i Kärna.

bild

  Både Lena och Lennart hade föräldrar som dansade och påverkade dem att börja, det verkade ju kul med dans och så hade de vänner som började dansa. De gick gammaldanskurser för drygt 45 år sedan, Lena i Uddevalla och Lennart i Kärna Bygdegård...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Dansa dig lycklig!

bild

Har du läst på mjölkpaketet där det står
"Gillar du att dansa? Grattis i så fall...... Läs mer

"Skriv en kommentar"
JONNY KIRASIC


Skrevs den 4 februari 2020 av

Den 30/12 2019 lämnade Jonny oss. Bilden på dödsannonsen visar ett dansande par och den bilden säger mycket om Jonny, för honom har dansen betytt otroligt mycket i hela hans liv. Dansmusiken var också viktig, han tyckte extra mycket om valsen Bergrosa och Födelsedagsvals till Mona.

  Vi alla gammaldansare kommer att sakna Jonny på dansgolvet samt hans dansvideos som hade jättemånga tittare, även i andra länder. Vi kommer heller inte att glömma hans härliga och lite underfundiga humor som ledde till många härliga skratt.

  Nedan kommer en text om Jonny skriven i oktober 2014.

Jonny Kirasic började dansa för 58 år sedan!

  Redan som 12-åring började Jonny dansa folkdans, det var kompisarna som fick honom att börja och eftersom han då bodde i Göteborg fanns det kurser i närheten. Familjen flyttade från stan men Jonny fortsatte att dansa. Han kommer inte ihåg om det var dansen eller tjejerna som fick honom att dra på sig oljestället över kostymen, köra moped 3 km, ta tåget till Göteborg sedan vidare med spårvagn till Rondo där det var modern dans. Senast klockan elva måste han avbryta för att hinna ta tåget tillbaka hem. Han tog även mopeden de 2,5 milen till Kungälvsparken för att dansa modernt.
  Jonny har gått i flera dansskolor i olika omgångar bl.a. på Lazars och Monas dansskolor samt Donnum Ferrum (Är latin och betyder Ge Järnet.), där han tränade bugg. Han har tävlat i både modern dans, latinamerikansk dans samt bugg. PÅ 70-talet, när gammaldansen ökade starkt i popularitet, dansade även Jonny gammaldans, ofta på Rondo. Sedan ökade intresset för folkdans igen och han och några vänner åkte på kurs i polskor ända ner till Falkenberg. Han gick med i folkdanslaget National som håller till på Gräfsnäsgården i Slottsskogen.

  Jonny blev allvarligt sjuk för ca 25 år sedan, han hade fruktansvärt ont i hela kroppen och kunde knappt röra sig. Sjukgymnastik flera gånger i veckan gjorde honom långsamt bättre och så småningom kunde han börja dansa modernt igen, fortsatte med bugg och senare med gammaldans. Han började dansa gammaldans på Granngården och där träffade han dansledaren Elsa som var glad över att han kom, han kunde ju inte så mycket men det blev i alla fall en kavaljer till. 

  För ca 12 år sedan träffade han Lisbeth och han hade fortfarande inte hunnit lära sig de danser som var vanligast just då. När han dansade gammaldans trettio år tidigare var det mest grunddanser som gällde, på de här åren hade det kommit till en massa nya danser. Lisbeth tog med sig Jonny till Korkskruvens danser och där började han filma, han studerade filmerna och tränade på danserna hemma. Det var svårt att enbart läsa sig till hur en dans skulle vara, tyckte han, men att se på film var jättebra och ha texten som stöd. Numera tränar Lisbeth och Jonny på nya danser på sitt dansloft där de har en storbilds-TV för att kunna se dansvideor. 

  2010 började han lägga ut filmer på YouTube och nu sex videokameror senare har han 317 prenumeranter samt haft över en miljon besök på sin sida (i oktober 2014). I huvudsak är de flesta filmtittarna från Skandinavien men han har fått hälsningar från bl.a. USA, Japan och Brasilien. Aclaporten har använt sig av hans dansfilmer och han har bl.a. gjort fyra CD-skivor där Eva och Roy Jansson visar upp ett antal danser. Vid det här laget har han bränt och sålt ca 5000 skivor. Jonny har ett jättestort musikarkiv hemma med både gammalt och modernt. Han servar både dansledare och musiker med lämplig musik. En gång i veckan hjälper han dansledarna på Västerträffen, dansledarna väljer musik till sitt dansprogram och skickar sina önskemål till Jonny som fixar en CD-skiva.

  Jonnys favoritdans är schottisvarianten Vikasving som helst dansas till låten Du Kalle.
- Musiken och koreografin är helt fantastisk, säger Jonny med ett stort leende och det syns verkligen att han gillar den dansen. Dansmusiken betyder jättemycket, men han vill inte framhålla någon särskild orkester, utan det viktigaste är att de har ett brett utbud av musik.

Eftersom Jonny och Lisbeth dansar gammaldans flera gånger i veckan tycker de att det är roligt med många varianter, båda har lätt att lära nytt. Man ser ofta att de dansar något annat i mitten än det som orkestern har sagt. Ibland byter de plats så att Jonny dansar damsteg och Lisbeth herrstegen, det är inte många herrar som kan dansa dam. De har även gjort en egen dans, Kvarnakullen Polka (De bor på Kvarnakullen.) som är en variant på Pariserpolka, se och läs på Aclaporten. En gång i veckan dansar de polskor (De är med i Obygdens Polskevänner och Jonny sköter deras hemsida.) annars är det gammaldans som gäller, modernt hoppar de oftast över, det är så ensidigt, tycker de.

  Lisbeth och Jonny har dansat 12-timmarsdansen fem gånger. Vid första tillfället var Jonny fortfarande ganska osäker på många danser så Lisbeth fick både rappa och föra. De dansade en hel-mara, det betyder att de var ensamma i sitt lag, de dansade i 12 timmar med små korta pauser. Jonny blev väldigt mör i kroppen efter den dansen, det glömmer han aldrig.

  Dans är vansinnigt roligt och har haft jättestor betydelse för Jonny hela livet. Trevlig gemenskap, ett roligare och lättare sätt att motionera på. Jonny har en stegmätare i sin mobil, det blir ganska många steg på ett danstillfälle. Kanske var det längtan efter dansen som fick Jonny att komma igång med träningen när han var som sjukast, då för några år sedan.

 

Oktober 2014
Gun-Britt

 

 Tillbaka

Skriv en kommentar: (Lösenordet är tillfälligt vals)

Namn: Lösenord:


  


Copyright Anders Öfverström      
 Dansforum

Vill ni vara med på kalendern?
Vill er förening vara med på Danskalendern, kan ni skicka e-post (se nedan)..... Läs mer
Läs 2 st kommentarer eller skriv en själv


Poddkast om gammaldans
bild


P-a har varit med i en podd och pratar om gammaldans...... Läs mer
Skriv en kommentar Danskalendern 

Kalender 21 dagar

Lördag 22 juni
  Ny artikel
    
    
Lördag 22 juni
  Anten
    
    Eva o Ingvar
    Anmälan senast 19/6 till jolojolo@telia.com eller sms till 0708 42 74 00. Läs mer på hemsidan:: antendansarna.se
    Video:   
Tisdag 25 juni
  Västerhagen
    19-24
    Blender & Trippix.
    Bugg/Gammaldanskurs 19-20.30 Socialdans 20.30-24. Instruktörer: Danssköldarna P-A & marie
    Video:   
Tisdag 25 juni
  Sandsjön
    19.00-22.30
    Rent Drag
    Servering
    Video:   
Tisdag 25 juni
  Ny artikel
    
    
Onsdag 26 juni
  Råön
    19:00-22:00
    Kode Spelmän
Torsdag 27 juni
  Sätila
    19.00 - 22.00
    olika spelmän.
    motionsdans HÄSTABACKEN
    Video:   
Torsdag 27 juni
  Ny artikel
    
    
Fredag 28 juni
  Sjönevads utedansbana Halland
    19,30-23,00
    Diggarna
    Välkommen till Sjönevads utedansbana, utanför Vessigebro, Falkenberg. Upplägg: kl.19.30-20.30 Dans med kursinslag, instruktör: JAdans / Danssköldarna. Kl.21-23 Dans till orkester. Medtag egen fikakorg. Info: jadanskurs@gmail.com eller 070-2792645
    Video:   
Söndag 30 juni
  Ny artikel
    
    
Söndag 30 juni
  Munkedals Folkets park
    18.00 - 21.00
    Evert & Gunnar.
    Servering
    Video:   
Söndag 30 juni
  Habo Gammaldansare
    17-21
    Eva o Ingvar
    Sommardans på utedansbanan på Årås. Mer information kommer!
    Video:   
Tisdag 2 juli
  Västerhagen
    19-24
    Black Jack & Charlies.
    Bugg/Gammaldanskurs 19-20.30 Socialdans 20.30-24. Instruktörer: Danssköldarna P-A & marie
    Video:   
Tisdag 2 juli
  Ny artikel
    
    
Tisdag 2 juli
  Hindås
    18:00-21:30
    Cedrix.
Tisdag 9 juli
  Västerhagen
    19-24
    Streaplers & Rent Drag.
    Bugg/Gammaldanskurs 19-20.30 Socialdans 20.30-24. Instruktörer: Danssköldarna P-A & marie
    Video:   
Onsdag 10 juli
  Råön
    19:00-22:00
    Eva o Ingvar
Torsdag 11 juli
  Sätila
    19.00 - 22.00
    olika spelmän.
    motionsdans HÄSTABACKEN
    Video: